Vooroordelen

Agenda

Tijdens de maanden juli en augustus zal onze factoryshop gesloten zijn. Maar u kan altijd terecht op het nummer 052/342134 of info@chantelly.com

Vooroordelen

Chocolade is één van de meest populaire voedingsmiddelen, dankzij zijn smaak. De cacaoboter is uniek, daar deze smelt op de 'mondtemperatuur' en vervolgens langzaam zijn rijke smaak vrijgeeft. Onderzoekers uit de hele wereld weerlegden een aantal vooroordelen in verband met chocolade….

 

Van chocolade verdik je…

 

Neen. Chocolade veroorzaakt geen zwaarlijvigheid. Het is immers de hoeveelheid ingenomen voedsel in combinatie met de verbruikte energie die bepaalt of men verdikt…

 

Chocolade verhoogt het cholesterolgehalte

 

Neen.Cacaoboter is immers rijk aan onverzadigde vetzuren ( 32 % oliezuur en 3 % lijnoliezuur ). De verzadigde vetzuren bestaan voor 43 % uit palmoliezuur en 41 % stearinezuur. In het lichaam wordt het stearinezuur snel omgevormd tot een oliezuur, wat bekend staat om zijn cholesterolverlagend effect..

 

Chocolade is verboden voor diabetici

 

Neen. In tegenstelling tot wat men vroeger beweerde dient men de hoeveelheid koolhydraten niet drastisch te verminderen. Diabetici moeten wel de inname van enkelvoudige suikers beperken ( glucose, fructose, saccharose, ... ) Chocolade zonder suiker bestaat ! Hier wordt suiker vervangen door Maltitol. Maltitol is onschadelijk voor deze zieken. Klinisch werd bewezen dat Maltitol, gewonnen uit gerst, beter verdragen wordt door maag en darmen.

 

Chocolate veroorzaakt acne

 

Neen. Tijdens de laatste twee decennia is uit onderzoek gebleken dat chocolade geen invloed heeft op acne. Acne is echter het resultaat van de extreme werking van de huidklieren tijdens de puberteit en dient bijgevolg niet behandeld te worden met een aangepast dieet.

 

Chocolade is slecht verteerbaar

 

Neen, chocolade van goede kwaliteit is gemakkelijk te verteren, maar het is aanbevolen om geen chocolade te nuttigen na een zware maaltijd. Chocolade veroorzaakt een daling van de druk in de slokdarm wat mogelijk opkomend maagzuur afremt.

 

Chocolade is een afrodisiacum

 

Misschien (onrechtstreeks), maar de liefde is complex…In de 16° eeuw bevatte chocolade veel kruiden en specerijen. Waarschijnlijk hadden deze ingrediënten een prikkelend effect. Vandaag bestaat chocolade hoofdzakelijk uit cacao, suiker en soms een beetje vanille. Tot op heden is er geen enkel wetenschappelijk bewijs in verband met het eventueel prikkelend effect van cacao.

 

Besluit : chocolade verenigt belangrijke voedingskwaliteiten met gastronomisch genot.

 

Ja. Chocolade is niet verantwoordelijk voor diverse kwalen, waarmee het al te vaak geassocieerd wordt. Chocolade bevat belangrijke voedingsbestanddelen en heeft geen negatief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Het kan perfect geïntegreerd worden in onze gezonde voedingsgewoonten. Sinds de ontwikkeling van de Acticoa Chocoladeparels is het clinisch bewezen dat chocolade een anti-oxidant bevat, gelijkaardig aan de anti-oxidant die zich in rode wijn bevindt.